Uncategorized

Welke processor (CPU) heb ik nodig?

Welke processor

Welke processor heb ik nodig?

Wanneer je een nieuwe laptop zoekt, zie je vaak de naam van de processor. Wat betekend deze omschrijving eigenlijk? Welke processor heb je nodig? Is een Core I7-7Y75 sneller dan een Core I5-7200U en heb ik deze extra snelheid nodig? Hieronder lees je wat de namen en typenummers betekenen, zodat je zelf kan bepalen welke processor het best is voor jou.

Het voordeel van een snellere processor is dat de laptop verzoeken sneller verwerkt. Je kan dus sneller browsen, spelletjes spelen of foto's bewerken. Het nadeel kan zijn dat je accu minder lang meegaat.

 

 

 

Korte samenvatting

Geen zin om het hele artikel te lezen? Wil je snel weten welke processor je nodig hebt? Hieronder tref je een overzicht aan:

Doel                                                                          Advies                                 Voorbeeld                                            Accuduur

Werk/Gamen                                                                Core i5/i7 HQ serie            Core i7-7820HK/i5-7440HQ                 3 tot 8 uur

Alledaagse activiteiten met een boost                      Core i7 U serie                    Core i7-7500U                                           5 tot 17 uur

Alledaagse activiteiten                                                Core i5 U serie                    Core i5-7200U/i5-6200U                       5 tot 17 uur

Super dun (middelmatige capaciteiten)                  Core m/i5/i7 Y serie         Core m3/i5-7Y54                                       5 tot 9 uur

Budget (matige capaciteiten)                                     Celeron/Pentium              Celeron N3050/Pentium N4200           4 tot 6 uur

Goedkoop (slechte capaciteiten)                               Atom                                    Atom Z3735F / x3/ x5                              7 tot 12 uur

 

Welke processors zijn er?

 

Hoe lees je de naam van een processor?

Vaak lijken het gewoon cijfers en letters. Toch hebben al deze nummers en cijfers een betekenis. Het beter begrijpen waar deze voor staan, helpt je in je keuze welke processor en laptop geschikt is voor jou.

Voorbeelden:

Intel Core i7-7500U                 Intel Core i7-7Y75

 

Hieronder zullen wij de voorbeelden in stukken breken en duidelijk maken wat het precies betekend:

Intel Core is het merk processor. Dit kan ook bijvoorbeeld Xeon, Celeron, Pentium of Atom zijn.

i7 is het typenummer. Dit kan bijvoorbeeld i3, i5 of i7 zijn, maar ook m5, x5, E of N.

7 is het generatienummer. De 7de generatie is de nieuwste, maar dit kan ook nog een 6 of een 5 zijn. Dit zijn echter verouderde processoren, maar dat wil niet zeggen dat deze automatisch langzamer zijn.

500U / Y75 is de productlijn. De cijfers zijn het specifieke nummer van de processor. Dit is simpelweg een identificatienummer. De productlijn is echter wel belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld U, Y, HQ of HK zijn. Dit geeft aan ongeveer hoeveel watt de processor nodig heeft.

Black Friday 2017

 

Core i3, Core i5 of Core i7?

De meeste laptops boven de 400 euro zijn een Core i3, Core i5 of een Core i7. Het is vrij logisch, maar de i3 is het langzaamst, de i5 gemiddeld en de i7 het snelst. De Core i5 is over het algemeen voldoende voor de meeste gebruikers, welke dagelijks hun laptop gebruiken. Wanneer je intensief foto's of video's wil bewerken of wil gamen, adviseren wij de i7.

 

Wat is de AMD Ryzen?

AMD heeft de FX en A series, welke je vaak terug vind in de goedkopere laptops. De prestaties zijn vaak niet zo belangrijk en om deze reden niet heel goed. Nu komt AMD echter met de Ryzen series.

De eerste editie Ryzen 7 1700, Ryzen 1700X en Ryzen 1800X zijn desktop processors, welke concurreren met Intel's Core i7 series. De Ryzen laptop processors worden verwacht in de 2de helft van 2017.

 

Generaties

Ongeveer elk jaar a 1,5 jaar brengt Intel een nieuwe generatie processoren op de markt. De nieuwe generatie is altijd iets sneller en krachtiger dan diens voorganger. Niet alle productlijnen worden tegelijk uitgebracht. De Kaby Lake U en Y series zijn bijvoorbeeld in september 2016 uitgebracht, terwijl de rest van de series in januari 2017  uitgebracht werden. De nieuwe aanpassingen voor zakelijke laptops, gaming laptops en alle laptops met 4 kernen zullen in de eerste maanden van 2017 uitgebracht worden.

7de generatie                      Kaby Lake                  2016                    14 nanometers

6de generatie                      Skylake                       2015                    14 nanometers

5de generatie                      Broadwell                  2014                    22 nanometers

Elke 2 of 3 generaties zorgt Intel ervoor dat er meer transistoren in een kleinere ruimte passen. Dit zorgt voor betere prestaties ten koste van dezelfde accuspanning. Het aantal nanometers is een weergave van dit proces. Een lager aantal is altijd beter.
 

 

Processor productlijnen (van krachtig naar zwak)

De keuze voor de juiste processor is lastiger dan alleen een keuze maken tussen i3 of i5. Intel heeft bijvoorbeeld 4 productlijnen, elk met een eigen i3, i5 en i7 uitvoering. Elke productlijn heeft een eigen TDP (Thermal Design Power). Dit betreft het wattage van de processor, welke zich tussen de 4,5 (Y-serie) en de 45 watt (HQ serie) bevind. Een hogere TDP betekend het sneller verwerken van gegevens. Daar staat tegenover dat er meer energie wordt verbruikt en de laptop heter wordt. Een lage TDP wil niet direct zeggen dat de laptops een langere batterijduur hebben. Veel van de 4,5 watt processors hebben lager dan gemiddelde batterijduur. Dit komt bijvoorbeeld door de batterij zelf of door het beeldscherm dat veel energie verbruikt.

 

Xeon E (de beste workstations)

Goed voor: Engineering, onderzoek en professionele animaties
Slecht voor: Batterijduur, prijs en gewicht
Intel’s Xeon processors zijn voor de absolute topmodellen. Laptops met de Intel Xeon E3 processor zijn in staat meer berekeningen uit te voeren dan elke andere processor. Hierdoor kan je 3D animaties ontwerpen of complexe berekeningen uitvoeren. De Xeon E3 processor heeft 45 watt TDP, 4 fysieke kernen met hyperthreading en een turbo boost. Hierdoor zijn ze niet goedkoop en gaat de batterij sneller leeg dan gemiddeld.

De meest recente Xeon processors hebben een Kaby Lake opbouw, oftewel zij behoren tot de 7de generatie processors van Intel. Vreemd genoeg heten deze 7de generatie processors “v6”. De 6de generatie, oftewel Skylake, heet “v5”. De E3-1535M v6 is dus een 7de generatie Kaby Lake processor van Intel. Aangezien deze processors voor de zakelijke gebruiker zijn ontworpen, hebben alle Xeon processors vPro management technologie ingebouwd.

 

HQ / HK Series: QuadCore, hoge prestaties

Goed voor: Gamers, creatieve professionals, gebruikers die veel kracht nodig hebben
Slecht voor: Draagbaarheid, prijs, batterijduur

 

Gebruik je vaak zware programma’s of veel programma’s tegelijk dan is een laptop met een HQ processor waarschijnlijk de beste keuze voor jou. Ditzelfde is van toepassing voor gamers. De HQ serie heeft altijd 4 kernen in plaats van de 2, welke je bij de U of Y serie krijgt. Dankzij de hyperthreading kan de i7 8 threads tegelijk uitvoeren. Hierdoor worden zwaardere taken gedeeld en sneller uitgevoerd.

HQ processors hebben ook een TDP van 45 watt, hetgeen betekend dat de batterijduur matig is of er een enorme batterij in de laptop aanwezig is. Aangezien de HQ processors veel warmte veroorzaken, zal je deze niet terug vinden in hele lichte of dunne laptops. Deze hebben vaak een processor uit de U serie. Een van de kleinste laptops met een HQ processor is de Lenovo Thinkpad T460p. deze laptop heeft een 14 inch scherm en weegt 1.9 kilo. Met een batterij met 3 cellen heeft de T460p een batterijduur van 3uur en een kwartier. Heb je de batterij met 6 cellen dan gaat de batterij bijna 10 uur mee.

HK processors zijn hetzelfde als HQ, maar deze zijn unlocked. Hierdoor kan je de processor zelf overklokken. Dat wil zeggen dat je de processor sneller laat werken dan deze in de fabrieksinstellingen doet. Hierbij zoek je de grenzen op, dus doe dit alleen wanneer je weet wat je doet. Er komt namelijk ook meer warmte vrij.

Intel heeft de 7de generatie Kaby Lake HQ en HK processors pas begin 2017 uitgebracht. De meeste quadcore laptops zijn momenteel dus nog uitgerust met de 6de generatie Skylake processors. In het eerste kwartaal van 2017 verwachten wij veel laptops, welke uitgerust zijn met de 7de generatie processors.

 

U Serie: gemiddelde prestaties

Goed voor: Productiviteit, internetten, batterijduur
Slecht voor: Gaming, professionele animaties

 

Als je een goede laptop zoekt met een prima batterijduur, dan is een laptop met een U Serie-processor iets voor jou. Een Core i5 U serie processor is voor de meeste gebruikers meer dan voldoende. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Core i5-7200U. Deze is meer dan geschikt voor degene die lekker op het web wil surfen, maar ook voor de gemiddelde ondernemer die een spreadsheet wil bewerken.

De meeste U serie processors hebben een TDP van 15 watt. Dit is het perfecte punt tussen goede prestaties en lange batterijduur. Desondanks heeft de laptop wel een ventilator nodig om de laptop koel te houden. Er zijn een aantal U serie processors met een TDP van 28 watt. Er zijn echter maar weinig laptops welke deze ingebouwd hebben. Met een grote batterij en een zuinig scherm (in elk geval geen touchscreen) kunnen U serie laptops 10 uur mee gaan zonder opnieuw op te laden. De wat duurdere systemen kunnen zelfs 20 uur halen.

Intel heeft de 7de generatie Kaby Lake versies begin 2017 uitgebracht voor de zakelijke laptops zoals bijvoorbeeld de Lenovo ThinkPad en Dell Latitude. De eerste paar maanden van 2017 komen er nieuwe versies van deze laptopseries, welke dus de 7de generatie processors hebben. Tevens zullen steeds meer U serie laptops Intel’s Iris Plus 640 of 650 ingebouwd hebben. Het Iris Plus-systeem zorgt ervoor dat je betere 3d graphics krijgt. Momenteel zijn de meeste laptops nog uitgerust met een standaard Intel HD 620GPU.

 

Y Serie/Core m: Geen ventilatiesysteem, redelijke prestaties

Goed voor: Draagbaarheid, Geen ventilator, uitvoeren van lichte taken
Slecht voor: Batterijduur, zware taken

 

Wanneer je een laptop zoekt, adviseren wij je op te passen voor de Y serie. Vaak zie je een Core i5/Core i7 of een Core m3/m5/m7 met een Y in de naam van processor. De Y serie heeft een zeer lage TDP van 4.5 watt. Hierdoor kunnen fabrikanten deze processor in een super dunne, lichte laptop gebruiken. Er hoeft namelijk ook geen ventilator ingebouwd te worden. Helaas hebben de meeste
van dit type laptops een batterij met lage capaciteit (of een scherm dat veel energie verbruikt) ingebouwd. Hierdoor is de batterijduur vaak nog minder dan bij de krachtigere U serie processors.

Laptops met een Y serie processor zijn ook niet altijd goedkoper dan met een U serie processor. Sinds de invoering van de 7de generatie Kaby Lake processors worden de Y serie processors aangeboden als Core m3, Core i5 en Core i7. De 6de generatie processors werden aangeboden als Core m3, Core m5 en Core m7. Wil je betere prestaties, zorg ervoor dat de Core i5 en Core i7 geen Y in het modelnummer heeft staan.

Niet alle laptops met een Y serie processor zijn matig. De 12 inch MacBook en HP EliteBook Folio G1 zijn 2 redelijke laptops met een Y serie processor.

 

Celeron / Pentium: Als het niet uitmaakt

Goed voor: Web surfen, goedkoop
Slecht voor: Gaming, serieus werk, video’s bewerken

 

Zoek je naar een laptop tussen € 200,- en € 400,- dan is de kans groot dat deze een Celeron of Pentium processor ingebouwd heeft. Deze “budgetprocessor” is goed genoeg om de basistaken uit te voeren. De Celeron processor komt vaak voor in Chromebooks. Dit komt doordat Google’s Operating System minder paardenkracht vereist ten opzichte van Windows. Wanneer je een Windows laptop koopt, zorg dan dat je enkel een Celeron of Pentium processor koopt wanneer de prijs het belangrijkste is.

Celeron processors hebben een TDP tussen 4 en 15 watt. Celeron modelnamen, welke beginnen met een N gebruiken 4 tot 6 watt. Degene die op een U eindigen gebruiken 15 watt en beloven betere prestaties. De batterijduur varieert enorm. Over het algemeen zijn de processors met 4 tot 6 watt goedkoper en gaat de batterij langer mee.

Pentium processors komen minder vaak voor, maar zijn iets sneller. De TDP zit tussen 6 en 15 watt. De meesten zijn echter 6 of 7.5 watt. Een van de betere budget laptops, de Asus VivoBook E403SA heeft een Pentium N3700 processor. Hierdoor kan je multitasken en heb je een batterij welke tot 9 uur meegaat voor minder dan € 400,-.

 

Atom: goede batterijduur, zwakke prestaties

Goed voor: Goedkoop, lange batterijduur, lichtgewicht

Slecht voor: Multitasken, zwaardere werkzaamheden

 

Dit zijn de goedkoopste processors van Intel. De Atom processor zit vaak in zeer goedkope Windows laptops en tablet, zoals de Lenovo ideapad 100S en de Asus Transformer Mini T102HA. Bijna alle Atom processors hebben 4 kernen en gebruiken zeer weinig stroom. Hierdoor bieden zij enorm goede batterijduur. Hier staat echter tegenover dat er zwakke prestaties worden geleverd. Wij adviseren dat je een laptop met Atom processor alleen koopt als backup laptop of voor een kind. Een Atom processor is goed genoeg om te kunnen surfen op het web en om videos te bekijken. Iets zwaardere taken zullen lastig worden.

De TDP van de Intel Atom is niet bekend. Zij geven een SDP (Scenario Design Power) aan van 2 tot 2.5 watt. Ongeveer de helft van de Y serie. Dit is waarschijnlijk de reden waarom een kleine 1.1 kilo laptop zoals de 100S bijna 10 uur meegaat, terwijl deze nog geen € 200,- kost.

Black Friday 2017
 

Geintegreerde graphics

 

Alle Intel laptop processors hebben een ingebouwde graphics processor (GPU). In de meeste Core i3/i5/i7 processors worden deze GPU’s betiteld als Intel HD Graphics met een nummer erachter. Voor de 7de generatie processors begint dit nummer met een 6 (bijvoorbeeld 620). Voor de 6de generatie processors begint dit met een 5 (bijvoorbeeld 520). Sinds kort levert Intel sommige laptops met Iris Plus. Dit is een stuk beter/sneller, maar nog steeds geen concurrentie voor de grafische chips van Nvidia en AMD.

De geïntegreerde GPU’s zijn op de processors vast gebouwd. Hierdoor kunnen leveranciers geen variatie aanbrengen in hun aanbod. Een Core i7-7600U heeft bijvoorbeeld altijd een Intel HD Graphics 620 GPU ingebouwd. Dit terwijl een Core i7-7660U processor altijd een (snellere) Iris Plus 640 ingebouwd heeft. Alle 7de generatie U serie eindigend op 60 hebben een Iris Plus GPU ingebouwd. De 7de generatie U serie eindigend op 67 heeft de nog iets snellere Iris Plus Graphics 650 ingebouwd.

Over het algemeen zijn geïntegreerde GPU’s goed genoeg om te kunnen werken, surfen en gamen op lage instellingen. Wil je iets meer? Dan zal je een losse GPU moeten aanschaffen.

 

Overige zaken zijn ook belangrijk!

 

Het blijft erg belangrijk om te onthouden dat de processor niet als enige component de snelheid van je laptop bepaalt. Zelfs de langzaamste processor kan een goede prestatie leveren wanneer deze gepaard gaat met andere goede componenten. Voor de meeste personen levert het meer op om een SSD aan te schaffen ten opzichte van een HDD dan wanneer zij upgraden van i5 naar i7. Met betrekking tot graphics is het nog belangrijker om een losse grafische kaart in te bouwen dan dat je een snelle processor hebt.

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel hoe de naam van een processor is opgebouwd. Tevens weet je nu welke processor het best aan jouw wensen voldoet. Binnenkort volgt er een artikel over de GPU waar wij het in dit artikel over hebben gehad. Na het lezen van dat artikel weet je welke GPU aan jouw wensen voldoet.

5 thoughts on “Welke processor (CPU) heb ik nodig?

    1. Uit je vraag kan ik niet opmaken waarvoor je de laptop wilt gebruiken. Welke laptop/processor heb je op het oog?

  1. Mijn laptop heeft het begeven en ik ben dus nu op zoek naar een nieuwe laptop maar heb geen idee welke goed is. In een poging om mijn computerkennis bij te schaven heb ik de tekst hierboven gelezen veronderstel ik dat een corei5 beter is en ook nog betaalbaar voor mijn budget.

    1. Ik zou persoonlijk inderdaad kiezen voor een Core i5. Dan weet je zeker dat de meeste taken uitgevoerd kunnen worden, behalve het extreme. Een Core i3 is enkel goed om de basistaken uit te voeren.

      Het is mij niet bekend wat je budget is, maar een laptop met Core i5 processor begint zo ongeveer bij € 550,- (6de generatie) a € 600,- (7de generatie). Afhankelijk van je andere wensen, loopt de prijs mogelijk nog iets op. Het scheelt ongeveer € 100,- a € 150,- met een Intel Core i3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *