Uncategorized

Ultrabook of notebook?

ultrabook of notebook

ultrabook of notebook

De termen notebook, ultrabook, netbook en chromebook komen vast bekend voor. Het zijn natuurlijk allemaal type laptops, maar wat is nu precies het verschil? Wat is voor jou beter? Een ultrabook of notebook?

 

Notebook

Notebook is de nieuwe benaming voor een laptop. Het is dus de verzamelnaam voor alle laptops (of eigenlijk dus notebooks), waaronder ook de ultrabooks, chromebooks en netbooks. Een notebook is er in alle vormen en maten. Hoe meer je ervan verwacht, hoe duurder de notebook zal worden. De goedkoopste notebooks zijn verkrijgbaar vanaf 100 euro en de duurste kosten enkele duizenden euro’s.

Bulk Alert

 

Ultrabook

Een ultrabook is licht, snel en mooi vormgegeven. Deze notebooks zijn door Intel ontworpen en moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om de naam ultrabook te mogen dragen. Heeft de ultrabook een 14 inch scherm of kleiner? Dan is de maximum dikte 18mm. Is het scherm groter? Dan is de maximum dikte 23mm. Er moet een SSD ingebouwd zijn of in elk geval een SSD gecombineerd met een HDD. De batterij van een ultrabook moet minimaal 5uur meegaan zonder op te laden. De nieuwe generatie ultrabooks hebben zelfs batterijen die meer dan 9 uur meegaan zonder op te laden (6+ uur videospellen spelen en 7 dagen standbytijd). Daarnaast moeten de ultrabooks enkele diensten van Intel leveren, zoals Anti-diefstal en Identiteitbescherming. De meeste ultrabooks hebben een mooie afwerking van bijvoorbeeld carbon, aluminium, glas en andere hoogwaardige materialen.

De ultrabooks maken verplicht gebruik van Intel’s ULV platform. Hierdoor zijn zij zeer goed afgesteld en hebben een mooie balans tussen prestaties en gewicht. Er zijn echter betere notebooks te krijgen, aangezien deze geen rekening hoeven te houden met de maximale dikte en dergelijke . Daarnaast zijn er vanwege de maximale dikte restricties met betrekking tot het toetsenbord. De meeste ultrabooks hebben een dun toetsenbord, waardoor er veel notebooks zijn met een fijner toetsenbord. De batterij van een nieuwe ultrabook is niet meer te verwijderen. Op zich geen probleem voor de meeste gebruikers, maar mocht je dit vervelend vinden, moet je goed opletten bij de aanschaf. Doordat de ultrabook vrij dun is, kan deze vrij warm worden. Daarnaast is er minder ruimte voor allerlei aansluitingen.

De ultrabook is een apart type notebook. Er is een enorm aanbod van notebooks, maar de keuze binnen ultrabooks is momenteel nog wat kleiner. De verwachting is dat dit de komende jaren steeds meer naar elkaar toe zal kruipen. Er worden namelijk steeds meer ultrabooks uitgebracht. De goedkoopste ultrabooks kosten ongeveer 400 euro. Betere uitvoeringen zijn net boven de 1.000 euro.

 

 

Ultrabook of notebook?

Wat is nu voor jou de beste keuze? Een ultrabook of notebook? Een vergelijkbare ultrabook is momenteel iets duurder. Dit komt door de mooie afwerking en verplichtingen om de naam ultrabook te mogen dragen. Daarnaast is er minder keuze. Wil je een mooi afgewerkte, lichte laptop met goede specificaties, dan is de ultrabook iets voor jou. Heb je extreme eisen aan je laptop of wil je juist een zeer goedkope, kies dan voor een notebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *