Tips bij het kopen van een laptop

tips bij het kopen van een laptop

 

Tips bij het kopen van een laptop

Wil je ook tips bij het kopen van een laptop? Wil je een lichtgewicht laptop, welke zware applicaties kan uitvoeren. Een laptop is de beste keuze om werk uit te voeren of games te spelen en dit kan zowel thuis als onderweg. Welke laptop is echter de juiste keuze voor jou? Lees verder om te zien waar je rekening mee moet houden, welke keuzes je moet maken en voor meer tips bij het kopen van een laptop.

Bulk Alert

 

Kies een OS (Operating system): Windows, Mac OS X of Chrome OS.

Dit is een lastige keuze om te maken, zeker wanneer je niet bekend ben met alle platformen. Hieronder geven we een overzicht van alle voordelen:

Windows 10 het meest bekende en gebruikte operaring system. Windows 10 werd uitgebracht in juli 2015 en sindsdien is het verkrijgbaar op laptops van alle prijzen. Ten opzichte van de vorige versies biedt Windows 10 een nieuw startmenu met enkele Live-tegels en de Cortana digitale assistent. Hiernaast kan men wisselen tussen tablet- en laptopstand. Tevens biedt Windows 10 ondersteuning voor een touchscreen en vingerafdrukscanners. Windows is niet alleen het meest bekend en gebruikt, maar ons inziens ook de norm.

Apple macOS Sierra  alle Macbooks worden geleverd met macOS Sierra. In grote lijnen is dit hetzelfde als Windows 10, maar het ziet er anders uit. In plaats van het startmenu staan alle apps in de taakbalk onderin je scherm. De Cortana digitale assistent van Apple is Siri. Voordeel van macOS is dat het makkelijk werkt met andere producten van Apple, zoals de Iphone, de Apple Watch en kan men betalen met Apple Pay. Apple biedt geen touchscreen Macbooks.

Chrome OS simpel en veilig, maar niet zo uitgebreid als de bovengenoemde systemen. Het lijkt heel erg op Windows, maar je gebruikt vooral de Chrome browser. Offline werken niet alle webapps goed. De simpele taken kunnen prima uitgevoerd worden op Chrome OS. Als je een goedkoop en draagbaar apparaat zoekt, dan is Chrome OS een prima alternatief. Langzamerhand biedt Google ondersteuning voor Android Apps. Lees verder voor meer tips bij het kopen van een laptop.

 

Wil je een 2 in 1 laptop?

Er zijn verschillende vormen 2 in 1 laptop. Zo is er de uitvoering waar je het scherm los kan koppelen en bijvoorbeeld de uitvoering waar het scherm 360 graden gedraaid kan worden. De 360 graden-versie was de eerste uitvoering waar iets bijzonders met het scherm kon worden gedaan. De versie waarvan het scherm los gekoppeld kan worden is de betere versie als men ook een tablet wil hebben. Dit is natuurlijk allemaal erg leuk, maar het maakt de laptop ook duurder. Een laptop van vergelijkbare prijs is over het algemeen een stuk beter dan een 2 in 1. De 360 graden versie heeft over het algemeen een betere accu en gaat langer mee zonder op te laden dan de versie met het los te koppelen scherm. Lees verder voor meer tips bij het kopen van een laptop.

 

Kies de juiste maat van het scherm

Op basis van de draagbaarheid en het gebruik bepaal je allereerst de juiste maat van je laptop, voordat je naar andere zaken gaat kijken. Over het algemeen heb je de volgende categorieën:

11/12 inches de dunste en lichtste laptops hebben een 11 of 12 inch scherm en wegen ongeveer 1 a 2 kilo.

13/14 inches dit zijn over het algemeen de laptops met de beste balans tussen draagbaarheid en prestaties. Probeer een laptop onder 2 kilo te kopen.

15 inches dit is de meest populaire maat. Het scherm is iets groter en daardoor minder draagbaar. Koop dit formaat wanneer je de laptop meestal thuis gebruikt en slechts af en toe mee hoeft te nemen. Het gewicht van deze categorie laptops ligt meestal tussen de 2 en 3 kilo.

17/18 inches dit zijn de wat zwaardere laptops en deze hebben meestal ook de beste prestaties. Ideaal wanneer je de laptop alleen thuis gebruikt. Lees verder voor meer tips bij het kopen van een laptop.

 

Let op de specificaties

klik hier voor meer info

Let op de volgende onderdelen:

CPU/processor: het hart of het brein van de computer. De processor heeft een enorme invloed op de prestaties van je laptop. Let op! Niet iedereen heeft de snelste processor nodig. Het ligt er volledig aan waar je de laptop voor wilt gebruiken. Enkele tips:

Intel Core I3: de goedkoopste, maar ook de minste. Kan de basistaken uitvoeren, maar daar is het meeste ook mee gezegd. Als je het kan veroorloven adviseren wij je een I5 te kopen.

Intel Core I5: De beste mix van prijs en prestaties. Modellen waarvan de naam op een U eindigt zijn het meest voorkomend. Eindigt de naam van het model op een Y dan zijn het zwakkere versies. Modellen met HQ in de naam bieden 4 kernen, wat over het algemeen meer snelheid betekend. De nieuwste generatie heet "Kaby Lake" en alle modellen met deze processor beginnen met een 7. Deze bieden de beste prestaties. Voorbeeld: I5-7300U

Intel Core I7: Geweldige prestaties, gemaakt voor gaminglaptops of 3d ontwerpers. Modellen waarvan de naam eindigt op HQ of K bieden meer kracht en 4 kernen, oftewel zijn sneller. Ook hier is de Y serie zwakker. Begint het model met een 7 dan is het ook hier de "Kaby Lake" processor, de nieuwste en snelste processor. Voorbeeld: I7-7820HQ

AMD A, FX of E serie: De AMD-processor is goedkoper en worden vaak APU's genoemd in plaats van CPU's. Deze bieden een redelijke prestatie voor een wat lagere prijs. Geen probleem als je er basistaken mee uit wil voeren

Intel Atom: Zeer goedkope CPU's en biedt echt een basisprestatie

Intel Pentium/Celeron: Goedkope CPU's, welke ietsje sneller zijn dan de Atom, maar waarvan de batterij minder lang meegaat. Heb je iets meer geld, ga dan zeker voor de I3 of I5

 

Intel Xeon Zeer goede prestaties en erg duur. Dit is voor professionele videobewerkers en makers van 3d modellen. De prestaties zijn dus erg goed, maar de batterijduur is slecht en de laptop wordt zwaar. Lees verder voor meer tips bij het kopen van een laptop.

 

RAM-geheugen je wilt minimaal 4GB RAM geheugen, maar als het in je budget past dan wil je 8GB RAM. 16GB is voor de meeste mensen niet nodig, maar het kan wel handig zijn als je later je RAM geheugen kan uitbreiden. Kijk dus of er een mogelijkheid is om dit later te doen (kijk of er extra slots op je moederbord aanwezig zijn).

Harde Schijf (SSD/HDD) Nog belangrijker voor de snelheid van je laptop dan de processor of het RAM-geheugen. Een SSD is veel sneller dan een HDD, maar biedt een stuk minder opslagruimte. Je levert het een dus in voor het ander. Wil je een laptop die binnen 15 seconden opstart? Ga dan voor een SSD. Heb je meer dan 256GB harde schijfruimte nodig, kijk dan voor een combinatie of een HDD. De nieuwste PCIe x4 (ook bekend als NVME) biedt 3x de snelheid van de traditionele SATA schijven. In goedkope laptops vind je schijven die eMMC geheugen gebruiken. Deze zijn technisch gezien wel SSD, maar zijn vaak niet sneller dan een HDD.

Beeldscherm hoe meer pixels op je scherm passen, des te scherper is je beeld. De goedkopere en basislaptops hebben vaak 1366 x 768 schermen. Als het in je budget past, adviseren wij een Full HD-scherm (1920 x 1080) aan te schaffen. Je zal ons er dankbaar voor zijn wanneer je series of films bekijkt. Er zijn laptops die nog betere resoluties ondersteunen. Deze zien er nog scherper uit, maar dit gaat weer ten koste van batterijduur.

Touchscreen standaard bij 2 in 1 laptops. Bij de gewone laptops heeft het weinig toegevoegde waarde, maar het kost je wel enkele uren batterijduur.

Grafische kaart als je geen zware spellen speelt, video's bewerkt of 3d objecten creëert dan is de geïntegreerde grafische kaart vaak voldoende. Heb je meer nodig dan kan je bij Nvidia of AMD een betere grafische kaart kopen. Beide houden een lijst bij van de beste tot de mindere kaarten; Nvidia / AMD

DVD/Blu-ray er zijn nog maar weinig laptops met een ingebouwde dvd-speler of blu-rayspeler. Wil je deze toch graag hebben, denk dan ook aan het alternatief om een externe speler te kopen, welke je via USB verbind. Vaak kan je deze onder 20 euro kopen.

 

Batterijduur

Het liefst heb je een batterijduur van minimaal 8 uur. Eventueel is 6uur nog net te doen. Alles eronder is alleen acceptabel als je de laptop toch vaak thuis of op werk gebruikt en stroom bij de hand hebt. Lees verder voor meer tips bij het kopen van een laptop.

 

Let op je budget

Tegenwoordig kan je laptops kopen voor bijna elke prijs. Uiteraard krijg je een betere laptop wanneer je meer geld uitgeeft. Dit is een overzicht wat je ongeveer kan verwachten voor elk budget:

150 tot 250 euro dit zijn meestal de Chromebooks of mindere Windows 10 laptops. Gebruik deze alleen als secundaire laptops of geef deze aan kinderen.

350 tot 600 euro Een Intel Core I5 met 4 a 8GB RAM en 500GB HDD. Je kan in dit budget een zeer respectabele laptop kopen, maar je zal hier weinig laptops vinden met een SSD, Full HD scherm of lange batterijduur. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen of aanbiedingen te vinden.

600 tot 900 euro in deze categorie vind je wel laptops met SSD, Full HD of een betere batterijduur. Daarnaast worden de laptops vaker mooi afgewerkt, denk bijvoorbeeld aan een aluminium afwerking.

900 euro of meer in deze categorie vind je de lichtere of beter presterende laptops. Denk hierbij aan de Apple Macbook of de Dell XPS 13. Je mag hogere verwachtingen hebben van deze laptops en deze zullen ook zeker uitkomen. Denk hierbij aan hogere resolutie schermen, snellere processoren en betere grafische kaarten. Wil je een gaminglaptop dan moet je rekenen op prijzen tussen de 1500 euro en zelfs 3000 euro voor de betere uitvoeringen.

 

Let op het merk

Niet elk merk is even goed. Klik hier voor meer informatie met betrekking tot de beste merken laptops. Er zijn meerdere zaken waarbij men aan moet denken, wanneer het gaat om het beste merk laptop. Een ieder bepaalt wat voor hem/haar het belangrijkst is.

 

Lees hier hoe je geld kan besparen bij de aankoop van een laptop.

 

Hopelijk heb je voldoende tips bij het kopen van een laptop. Koop dan nu bij 1 van de volgende aanbevolen online shops of kijk hier voor aanbiedingen!