Uncategorized

Microsoft Surface Pro 4 beoordeling

Microsoft Surface Pro 4

Lees hieronder onze beoordeling van de Microsoft Surface Pro 4. De handige 2 in 1 laptop van Microsoft.

Koop de Surface Pro 4 via Microsoft en krijg korting bij de aanschaf van accessoires en andere programma's. Klik op de banners hiernaast. De Surface Pro is ook te koop via Bol.com of Coolblue.

Ontvang tot en met 31 mei 2017 maar liefst 17% korting op de Surface Book Pro. Klik hier om de aanbieding te zien.

 

Korte samenvatting

Pluspunten

 • Zeer mooi scherm/beeld
 • Geruisloos
 • Draagbaar
 • Stevig
 • Goed geluid
 • Mooi design
 • Windows Hello

Minpunten

 • batterijduur ong 6 a 6,5 uur
 • Prijs, accessoires dienen apart aangeschaft te worden
 • Traag uit slaapstand
 • Upgraden later niet mogelijk, behalve via 1 USB-poort

 

Wat is de Microsoft Surface Pro 4?

Je kan de Microsoft Surface Pro 4 gebruiken als tablet. Na aanschaf van een Typecover (€ 150,- extra) is de MSP4 ook als laptop te gebruiken. De eerdere versies werden nog te veel vergeleken met tablets en laptops. Tegenwoordig heeft de MSP 4 een eigen klasse gecreëerd.

 

Vergelijking met tablets en laptops

De Surface Pro 4 is vrij fors ten opzichte van alle andere tablets. Alle mobiele apparaten zijn lichter en dunner. Vind je de normale Ipad al wat onhandig? Dan vind je de Surface Pro 4 als tablet zeker ongemakkelijk. De MSP4 is echter een PC tablet en draait dus op Windows 10. Je kan er dus meer mee dan met een tablet. Om deze reden is het niet eerlijk om het alleen te vergelijken met tablets. Ten opzichte van andere 2 in 1-laptops, zoals de Lenovo Yoga series, is de Surface Pro 4 namelijk een stuk makkelijker te gebruiken.

 

Vergelijking met de Microsoft Surface Pro 3

Qua uiterlijk lijkt er weinig te zijn veranderd. De nieuwe versie is een haartje dunner en een paar gram lichter. Het scherm is ook een fractie groter. Op alle fronten is de MSP4 dus iets verbeterd.

De grote verschillen zitten echter aan de binnenkant. De Surface Pro 4 is een stuk krachtiger. Microsoft heeft de 5de generatie van Intel Core's processoren overgeslagen en gebruikt Intel's 6de generatie processoren. De harde schijf is 2 maal zo groot als in de MSP3. Daarnaast is het keyboard ruimer, het touchpad groter, meer pixels en warmere kleuren, gevoeliger touchscreen en pen.

Windows 10 is een sterke verbetering t.o.v. Windows 8.1. Windows 10 is het eerste OS van Microsoft dat een goede mix levert voor zowel tabletgebruikers als laptopgebruikers. Er zijn zeker nog verbeterpuntjes, maar er is een enorme stap in de goede richting gemaakt.

 

Specificaties

De hardware

Er zijn verschillende versies te koop. Let op dat je het later niet meer kan toevoegen. Dat zal in de meeste gevallen ook niet nodig zijn. De MSP4 basisuitvoering wordt geleverd met 4GB RAM en een Core M3 processor. D3 M3 processor levert iets in aan snelheid en grafisch vermogen t.o.v. de I3. De batterijduur is echter wel iets beter. De harde schijf is minimaal 128GB.

Ons advies is echter te upgraden naar de I5 processor met 8GB RAM. De harde schijf kan via de USB-poort later nog uitgebreid worden indien nodig. Wil je meer zekerheid, ga dan voor de 256GB. Deze uitvoering van de Surface Pro 4 is vergelijkbaar met ongeveer elke laptop met dezelfde specificaties.

De SSD schijf is niet de beste (Vaio Flip Z), maar zeker zeer goed. Het is een stuk sneller dan de concurrenten van Samsung, Lenovo en Huawei. Alleen Dell is vergelijkbaar.

 

Het scherm

Dit was ook bij de MSP3 geen zwak punt. Toch heeft Microsoft het scherm een upgrade gegeven. Naast het formaat (van 12 naar 12.3 inches) is het aantal pixels verhoogd naar 2736 x 1824. Dit is meer dan voldoende om de Surface Pro 4 als goede laptop te gebruiken.

Uiteraard telt niet alleen het aantal pixels. Dat is waar de Surface Pro 4 uitblinkt. Op alle fronten scoort het scherm zeer goed, behalve de duidelijkheid van de kleur. Je hebt diep zwart en prachtig wit, waardoor films en foto's zeer mooi worden. Het enige probleem is dus de kleuren. Dit uit zich vooral in de huidskleuren van mensen. De acteurs lijken hierdoor net op wassen beelden. Dat gezegd, velen zullen dit niet opmerken. Het hoge contrast en aantal pixels zal de meesten wel opvallen en dit is gewoon erg goed!

Het scherm is dus erg goed, maar niet het beste. De Samsung TabPro S heeft als eerste 2 in 1 een OLED scherm en uitstekend contrast ratio. Dit is naar onze mening dan ook het beste scherm. Dell, Lenovo en Sony bieden ook prima schermen aan in hun 2 in 1 laptops. Het scherm is dus zeker een kracht van de MSP4, maar het is niet uniek en ook niet het beste scherm.

 

Het geluid

De speakers zijn vrij klein, maar produceren een goed geluid. Als zakelijke 2 in 1 is het natuurlijk ook erg belangrijk dat men elkaar goed kan verstaan in een Skype-gesprek. Ook muziek speel je op een fijne manier af op de MSP4. Het geluid is mooi, zelfs op het maximum. Ook wanneer je muziek een zware bas heeft, levert dit weinig problemen op.

 

De batterij

De MSP4 is klein en licht. De batterij kan dus niet heel groot zijn. De beloofde 9 uur is erg optimistisch. Bij de meeste testen kwam men uit op 6 a 6,5 uur. In sommige gevallen ging de batterij zelfs maar 3,5uur mee bij zeer intensief gebruik. Dit wordt vooral veroorzaakt door het hoge resolutie beeldscherm. Bij geen enkele test ging de MSP4 9 uur mee.

Dit is echter geen uniek nadeel. De meeste concurrenten hebben hetzelfde probleem. Zij hebben hier nog geen oplossing voor gevonden. Alleen de Apple Ipad Pro gaat 3x zo lang mee t.o.v. alle concurrenten en loopt dus een stapje voor op dit gebied.

 

Accessoires

Type cover

Het keyboard was bij de vorige uitvoeringen niet sterk. Daar is nu verandering in gekomen. De nieuwe type cover maakt zeer goed gebruik van de beschikbare ruimte. Er is voldoende ruimte tussen de toetsen, waardoor je niet per ongeluk 2 toetsen tegelijk raakt. Het touchpad is iets groter, vooral in de lengte. De type cover kan je via een magnetische aansluiting aan je Surface Pro 4 verbinden. Daarnaast werkt het ook als beschermhoes.

De type cover is niet langer een nadeel van de MSP. Het is nu echt een voordeel. Het werkt net zo makkelijk als een echte laptop. Qua type cover komt geen enkele tablet in de buurt van de MSP4. Alleen de Lenovo ThinkPad X1 Tablet type cover is enigszins vergelijkbaar. Deze is op schoot zelfs beter. De MSP4 typecover heeft namelijk een harde, egale ondergrond nodig. Niet ideaal dus wanneer je op de bank een serie of film wil kijken.

De type cover moet apart besteld worden, waardoor je nog eens € 150,- bij de prijs van de MSP4 moet optellen. De nieuwe type cover kan ook op de MSP3 worden gebruikt.

 

De Surface pen

Ook de pen is verbeterd. De nieuwe pen is 4 keer zo gevoelig. Daarnaast heeft de pen een gum, welke precies werkt zoals je verwacht. De oude pen had ook een gum, maar deze werkte als een knop. Dit ging tegen het gevoel in. Nu kan je dus echt gummen, zoals je zou verwachten.

De input van de pen werkt ook beter dan voorheen. Wij geven zelfs de voorkeur aan de pen ten opzichte van het virtuele keyboard wanneer je de MSP4 als tablet gebruikt.

De pen werkt prima binnen alle door Microsoft gemaakte programma's. Daar stopt het helaas ook vaak. Andere browsers en zakelijke programma's zoals Slack maken geen of geen optimaal gebruik van de pen. Gelukkig blijft Microsoft zelf programma's ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld Windows Ink.

Wil je de Surface pen vergelijken met andere pennen? Dan wint de Surface pen wat ons betreft. De pen voelt goed gebalanceerd en stevig in de hand. De knoppen op de pen zijn op handige locaties geplaatst, waardoor het allemaal zeer comfortabel aanvoelt.

Ook de pen kan magnetisch opgeborgen worden aan de MSP4. Het is echter niet ideaal, aangezien je de pen los kan stoten. Heb je ook de type cover? In dat geval kan je de pen hier in klikken. Dat vinden wij een veiligere optie.

 

Waarvoor gebruik je de Microsoft Surface Pro 4?

Gaming

Hiervoor is de Surface Pro 4 niet gemaakt, maar het is ook zeker niet de slechtste. Op dit vlak is alleen de Vaio Flip Z een stuk beter. De meeste moderne games kunnen op medium of lage instellingen worden gespeeld. Leuk dat het mogelijk is, maar de MSP4 koop je niet om zware spellen te spelen.

 

Films en series

Je kan de MSP4 zeker gebruiken om films of series te kijken. De 3:2 verhouding van het scherm is echter niet ideaal, waardoor je altijd rekening moet houden met zwarte balken. De meeste films en series worden namelijk uitgezonden in 16:9 of widescreen.

 

Werk

Hiervoor is de MSP4 ontworpen. Makkelijk om mee te nemen. Mooi design en goede prestaties. Het kan veel meer dan tablets, maar is lichter dan de meeste laptops. Zeker wanneer je de type cover en pen erbij besteld, heb je een zeer complete zakelijke laptop, welke ook als tablet kan worden gebruikt. Ideaal!

 

Conclusie

De Microsoft Surface Pro 4 is niet perfect, maar uiteindelijk wel de beste 2 in 1 die er te krijgen is. Als trendsetter heeft Microsoft inmiddels de meeste problemen wel opgelost. Het is inmiddels de 4de uitvoering van de Surface. Bij elke versie zijn er verbeteringen aangebracht. Hierdoor loopt Microsoft op de meeste vlakken voor op de concurrentie.

Al blijven er uiteraard wel enkele vervelende problemen bestaan. Het systeem uit slaapstand halen is soms lastig of traag. Bluetooth valt soms uit, waardoor de type cover niet gebruikt kan worden. Dit kan vervelend zijn. Zeker wanneer je verwacht dat alles vloeiend met elkaar werkt zoals bij Apple.

De concurrentie is inmiddels groot op de 2 in 1 markt. De Vaio Z Flip is krachtiger, maar ook zwaarder. De Lenovo ThinkPad X1 is een zeer goed alternatief voor de Microsoft Surface Pro 4.

Qua prijs zijn de 2 in 1 uitvoeringen niet goedkoop. Je moet jezelf afvragen of je echt een 2 in 1 nodig hebt, want een vergelijkbare laptop is vaak goedkoper. Mocht je een 2 in 1 laptop willen, dan is de Microsoft Surface Pro 4 een prima aankoop!

 

Ontvang tot en met 31 mei 2017 maar liefst 17% korting op de Surface Book Pro. Klik hier om de aanbieding te zien.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *