Advies over SSD
SSD t.o.v. HDD
SSD is sneller dan HDD. Dit komt doordat SDD gebruik maakt van het flashgeheugen en geen bewegende onderdelen heeft. Hierdoor werkt het geruisloos. De SSD start programma's sneller op en zorgt ervoor dat de laptop binnen 15 seconden is opgestart! Daarnaast is een SSD lichter en wordt deze minder warm. Het nadeel is echter de prijs. Een HDD is goedkoper. Er is ook een tussenoplossing; een laptop met een kleine SSD en een grotere HDD. De laptop zal snel opstarten en dit ook lange volhouden. Mogelijk starten niet alle programma's even snel op als wanneer men alleen een SSD heeft. De SSD heeft over het algemeen een kleinere capaciteit dan de HDD vanwege de prijs. Een goed alternatief is om een laptop met SSD te kopen en daarnaast een externe HDD aan te schaffen.
Voordelen/nadelen SSD t.o.v. HDD
Voordelen
- Snelheid
- Stilte
- Gewicht
- Zuiniger
- Koeler
Nadelen
- Prijs
- Flashgeheugen wordt na verloop van tijd minder
SSD
Een solid state drive of solid state disk (SSD) is een hard drive waarop je digitale gegevens kan bewaren. Dit kan op 2 manieren, namelijk met Flash-geheugen of SDRAM-geheugen. SSD is de vervanger van de harde schijf (oftewel HDD). De SSD staat bekend om de snelheid. Ze worden vaak gebruikt om de laptop of een programma zeer snel op te starten.
Snelheid
De reden dat de SSD vele malen sneller is dan de HDD is dat er geen losse of draaiende onderdelen in de SSD bevinden. Hierdoor kunnen de gegevens altijd snel gevonden worden. Defragmenteren is niet meer nodig, aangezien de losse bestanden op de schijf nu net zo snel gevonden worden als 1 groot, aaneengesloten bestand op de HDD.
Standaard worden de SSD aangesloten op het moederbord via een SATA-aansluiting. Tegenwoordig zijn er ook SSD's welke via een PCI en PCI Express worden aangesloten. Deze kunnen nog hogere snelheden halen, maar zijn ook duurder. Om deze reden worden ze meestal door bedrijven gebruikt.
Vanwege de hoge snelheid gebruikt men de SSD vaak als een opstartschijf. Het besturingssysteem van de laptop wordt op de SSD geinstalleerd, waardoor de laptop zeer snel opstart. Het is dus handig om zware programma's hierop geinstalleerd worden.
SSD geheugen
Zoals eerder aangegeven bestaand er SSD's met Flash-geheugen en SDRAM-geheugen. Hieronder lees je het verschil tussen beide.
DRAM
Dit is hetzelfde geheugen als het RAM-geheugen in je laptop. Het is dan ook relatief makkelijk uit te breiden door er nieuwe modules aan toe te voegen.
Het nadeel is dat ze een batterij nodig hebben. Zonder deze batterij zou je alle gegevens verliezen, wanneer de stroom uitvalt. Deze batterij is uiteraard ingebouwd.
Flashgeheugen
Deze zijn goedkoper, maar ook iets trager. Het Flashgeheugen kan niet onbeperkt worden overschreven. Na ongeveer 5000 keer verliest een MLC/cel zijn capaciteit. De TRIM zorgt ervoor dat elke cel ongeveer even zwaar belast wordt.
MLC of SLC
De benamingen zijn voluit Multi Level Cell en Single Level Cell. Elke cel heeft een analoge waarde. De analoge waarde wordt onderverdeeld en zo ontstaat een digitale waarde.
Bij een SLC wordt de analoge waarde van de cel in een hoog en laag bereik verdeeld. Elke cel slaat hierdoor 1 bit op, namelijk 0 of 1.
Bij een MLC wordt de analoge waarde van de cel in meer bereiken verdeeld. Er worden dus meer bits opgeslagen per cel. Denk bijvoorbeeld aan4 analoge waarden van 2 bits per cel (00,01 etc.), 8 waarden van 3 bits per cel (000, 010 etc) enz.
SLC's zijn sneller, betrouwbaarder en ook duurzamer. MLC's kunnen de data veel compacter opslaan. De MLC's met eenzelfde opslagcapaciteit zijn goedkoper.
TRIM
Na verloop van tijd (en vooral gebruik) worden SSD's langzamer. Dit komt doordat de cellen nadat zij eenmaal gebruikt zijn, eerst moeten worden gewist voordat zij hergebruikt kunnen worden. TRIM is een technologie die op zoek gaat naar ongebruikte cellen/gebieden. Deze worden in opdracht van TRIM door de controller bij voorbaat al gewist, zodat dit niet hoeft te gebeuren op het moment dat je ze wilt gebruiken.
Over het algemeen hebben alle SSD's tegenwoordig de TRIM-functie. Je zou dit vantevoren uiteraard even kunnen checken.