Advies over RAM geheugen

Advies over RAM geheugen

Hoe meer RAM geheugen, hoe sneller de laptop werkt. Dit is over het algemeen de vuistregel. Dat wil echter niet zeggen dat dit het enige is waar je op moet letten of dat het altijd nodig is. Hieronder lees je meer advies over het RAM geheugen.

Korte conclusies RAM-geheugen

Hoeveel GB RAM?; 4GB RAM is voldoende voor de basistaken. Wil je foto’s of video’s bewerken dan is 6 a 8GB RAM voldoende. Wil je gamen, adviseren wij minimaal 8GB RAM aan. Let in dat geval op dat je RAM geheugen uit te breiden is. Let ook op of het merk laptop dat je koopt garantie geeft op de laptop wanneer je deze open hebt gemaakt om RAM geheugen toe te voegen.

2x 4 GB of 1x 8 GB?; 2x is altijd beter/sneller, omdat er dan 2 tegelijk aan het werk worden gezet. Neem altijd 2 identieke RAM-geheugen modules.

Moederbord; let op dat je moederbord extra slots heeft voor RAM geheugen. Kijk goed welk type RAM je nodig hebt. Dit is afhankelijk van ondersteuning kloksnelheid door moederbord, voltage en type RAM slots.

 

Hoeveel RAM geheugen heb ik nodig?

Het aantal GB RAM dat nodig is, is afhankelijk van de taken die je uit wil voeren op je laptop. Het is vooral bij de zwaardere taken, zoals foto/video bewerken of gamen dat het aantal RAM geheugen echt noodzakelijk is. Foto’s bewerken lukt over het algemeen prima met 6GB RAM. Video’s bewerken vereist over het algemeen echter 8GB RAM. Het spelen van games begint over het algemeen bij 8GB RAM en het kan zelfs zo zijn dat meer vereist is.

Kan ik later RAM geheugen toevoegen aan mijn laptop?

RAM-geheugen uitbreidbaar
 

In bovenstaand voorbeeld kan je zien dat het RAM geheugen uitgebreid kan worden van 8GB naar 16GB. Dit is vooral belangrijk wanneer je zware programma’s op je laptop draait. Denk hierbij aan de nieuwste games of foto-/videobewerking. Het kan zijn dat er in de toekomst hogere eisen worden gesteld aan een laptop om nieuwere programma’s te draaien. In dat geval is het altijd handig wanneer jouw laptop niet aan het maximum zit. In dat geval zou je namelijk een nieuwe laptop moeten kopen.

 

Waar moet ik op letten wanneer ik RAM geheugen ga toevoegen?

Korte conclusies toevoegen RAM geheugen:

Hoeveel RAM geheugen past in mijn laptop? Check vooraf hoeveel RAM geheugen maximaal op je moederbord past. Dit is afhankelijk van het aantal slots op je moederbord en het maximale RAM geheugen dat deze slots kunnen dragen.Hoeveel slots heeft mijn moederbord? Het is verstandig 2 identieke RAM-modules te verdelen over de slots (indien mogelijk). Let ook op hoeveel een slot maximaal aan kan. Het heeft geen nut over het maximale heen te gaan.

Welk type RAM geheugen past in mijn laptop? Het kan DDR3, DDR3L of DDR4 zijn. Het verschil is herkenbaar aan de positie van de inkeping. DDR3(L) heeft een inkeping links van het midden en DDR4 heeft een inkeping rechts van het midden.

Welk voltage ondersteund mijn moederbord? Heb je DDR4 dan is het voltage 1,2. Heb je DDR3L dan is het voltage 1,35 en bij DDR3 is het voltage 1,5. Bij een voltage van 1,5 worden alle mogelijkheden ondersteund. Bij een voltage van 1,2 is de DDR4 de enige optie.

Welke snelheid dient mijn extra RAM geheugen te hebben? De snelheid dient overeen te komen met een snelheid, welke door het moederbord wordt ondersteund.
 

Koop nu RAM geheugen via 0. memoryshop