Advies over processor

Advies over processors

De processor bepaalt voor een belangrijk deel hoe snel je laptop is en wat je er mee kunt doen. Hieronder geven wij algemene informatie en advies over de processor. Na het lezen van deze pagina kan je zelf bepalen welke processor aan jouw eisen voldoet.

Wil je meer lezen over de opbouw van het typenummer van de processor of bepalen welke processor je moet kopen: klik hier

Korte conclusies:

AMD of Intel; AMD is goedkoper, maar bij vergelijkbaar aantal GH is de Intel iets sneller

I3/I5/I7; I3 is voor basistaken, I5 voor meerdere taken tegelijk of basisgames, I7 is voor de zwaardere games en programma’s zoals foto-/videobewerking.
DualCore/QuadCore; QuadCore is sneller dan DualCore
GigaHertz; hoe meer Gigahertz hoe sneller. Elke GH is 1 miljard bewerkingen per seconde.

 

Processor

Alles wat met de snelheid van je laptop te maken heeft, wordt op enige manier beïnvloed door je processor. Dat komt doordat de processor een centrale rol speelt binnen een laptop. De processor bepaalt onder andere welke taken/programma’s je kan uitvoeren en hoe snel deze uitgevoerd worden. Er zijn een aantal factoren, welke de snelheid van de processor beïnvloeden. Hierbij moet je o.a. denken aan:

 

De hoeveelheid processorkernen Hoe meer kernen, hoe sneller de laptop. Een QuadCore (4) is dus sneller dan een DualCore(2). Elke kern kan namelijk een eigen taak uitvoeren.

De kloksnelheid De kloksnelheid geeft aan hoeveel bewerkingen de processor per seconde kan uitvoeren. Hoe hoger de kloksnelheid hoe sneller je laptop zal functioneren. Een kloksnelheid van 2 gigahertz is dus 2 keer zo snel als 1 gigahertz, oftewel bij 2 gigahertz worden 2 miljard handelingen per seconden uitgevoerd.

Het cachegeheugen Dit is een soort tijdelijk geheugen waarin de processor gegevens opslaat die het nodig heeft om taken uit te voeren. Uiteraard geldt ook hier; hoe meer, hoe beter.

 

Waarvoor wil ik mijn laptop gebruiken?

​​​

Internetten, mailen en tekstverwerken

Dit zijn de basistaken, welke door elke processor uitgevoerd kan worden. Als je meerdere dingen tegelijk wilt doen (denk aan internetten, muziek luisteren, e-mailen, tekst schrijven etc) dan helpt het uiteraard wel wanneer je een iets snellere processor hebt.

Aanbevolen processor: allen

​Foto’s bewerken

De programma’s welke foto’s kunnen bewerken, vragen over het algemeen meer van je processor. Elk programma geeft zelf diens hardware-eisen aan op de website. Over het algemeen is het verstandig uit te gaan van minimaal een Intel Core i5 of AMD A10. Let ook op bijvoorbeeld het RAM-geheugen.

Aanbevolen processor: AMD A10 / Intel Core i5 of hoger

Video’s bewerken

De programma’s om video’s te bewerken zullen de laptop over het algemeen zwaar belasten. Elk programma geeft zelf diens hardware-eisen aan op de website. Over het algemeen is het verstandig uit te gaan van minimaal een Intel Core i7 met een QuadCore. Let ook op bijvoorbeeld het RAM-geheugen en de videokaart.

Aanbevolen processor: Intel Core i7

​​

​Games spelen

Het ligt er volledig aan welk type games je wilt spelen. De basisspellen kunnen op vrijwel elke laptop gespeeld worden. Ben je echter fan van de nieuwste shooters dan heb je een zwaardere laptop nodig. Elke game zal op diens website de hardware-eisen vermelden. Wij raden aan om minimaal een Intel Core i5 te nemen. Wil je echt zware games spelen, ga dan voor de Intel Core i7. Eigenlijk kan de laptop niet goed genoeg zijn, aangezien er steeds nieuwere games uitkomen, welke meer eisen van je laptop. Let ook op het RAM-geheugen en je videokaart.

Aanbevolen processor: Intel Core i5 of hoger

Divider

Intel of AMD?

De naam Intel klinkt wellicht bekender in de oren. Dat komt doordat ongeveer 80% van de laptops over een Intel-processor beschikken. De Intel-processor is over het algemeen ietsje sneller, maar ook duurder dan die van AMD. Een AMD-processor is echter ook absoluut prima. Mocht je rekening moeten houden met een budget, zou dit een optie zijn om iets op te besparen. Hou er wel rekening mee dat je dus een klein beetje snelheid inlevert ten opzichte van de vergelijkbare processor van Intel.

 

Types:

i3, i5 of i7? Dit zijn de 3 meest populaire categorieën processoren van Intel. Hieronder lees je waarvoor deze geschikt zijn.

Intel Core I3: de goedkoopste, maar ook de minste. Kan de basistaken uitvoeren, maar daar is het meeste ook mee gezegd. Als je het kan veroorloven adviseren wij je een I5 te kopen.

Intel Core I5: De beste mix van prijs en prestaties. Modellen waarvan de naam op een U eindigt zijn het meest voorkomend. Eindigt de naam van het model op een Y dan zijn het zwakkere versies. Modellen met HQ in de naam bieden 4 kernen, wat over het algemeen meer snelheid betekend. De nieuwste generatie heet “Kaby Lake” en alle modellen met deze processor beginnen met een 7. Deze bieden de beste prestaties. Voorbeeld: I5-7300U

Intel Core I7: Geweldige prestaties, gemaakt voor gaminglaptops of 3d ontwerpers. Modellen waarvan de naam eindigt op HQ of K bieden meer kracht en 4 kernen, oftewel zijn sneller. Ook hier is de Y serie zwakker. Begint het model met een 7 dan is het ook hier de “Kaby Lake” processor, de nieuwste en snelste processor. Voorbeeld: I7-7820HQ

AMD A, FX of E serie: AMD is goedkoper en diens processors worden vaak APU’s genoemd in plaats van CPU’s. Deze bieden een redelijke prestatie voor een wat lagere prijs. Geen probleem als je er basistaken mee uit wil voeren

Intel Atom: Zeer goedkope CPU’s en biedt echt een basisprestatie

Intel Pentium/Celeron: Goedkope CPU’s, welke ietsje sneller zijn dan de Atom, maar waarvan de batterij minder lang meegaat. Heb je iets meer geld, ga dan zeker voor de I3 of I5

Intel Xeon Zeer goede prestaties en erg duur. Dit is voor professionele videobewerkers en makers van 3d modellen. De prestaties zijn dus erg goed, maar de batterijduur is slecht en de laptop wordt zwaar.

 

Koop nu een losse processor via 0. processor