Uncategorized

Geld besparen bij aankoop van een laptop

Geld besparen bij aankoop van een laptop

Geld besparen bij aankoop van een laptop

Wil je ook geld besparen bij aankoop van een laptop? Een nieuwe laptop is over het algemeen namelijk een dure aanschaf. Wij helpen je met geld besparen bij aankoop van een laptop. Lees verder voor onze 10 tips en bespaar honderden euro's!

 

Bulk Alert
 

 

Verlichting toetsenbord

Heel mooi natuurlijk een verlicht toetsenbord. In de praktijk heb je het niet altijd nodig, omdat veel mensen "blind typen". Zelfs in het donker kan je dankzij de verlichting van je beeldscherm meestal nog even spieken. 

De meeste laptops hebben deze optie standaard, maar er zijn een aantal budget modellen die het niet hebben. Bij sommige zakelijke modellen betaal je extra voor deze optie. Lenovo rekent namelijk 30 euro om de Thinkpad T460 uit te rusten met een verlicht toetsenbord.

 

Hogere resolutie dan 1080p

Normaal gesproken wil je graag een scherm met 1920 x 1080 resolutie, oftewel 1080p of Full HD. Je kan vaak geld besparen door in elk geval niet hoger dan deze resolutie te gaan. Het verschil tussen een Dell XPS 13 met 1080p of eenzelfde met 3200 x 1800 scherm (en touchscreen) is ongeveer 300 euro!

Uiteraard geeft een hogere resolutie je scherpere beelden, maar wanneer je beeldscherm 13, 14 of 15 inch is, zullen de meeste mensen het verschil niet zien. Daarnaast kosten meer pixels de laptop meer elektriciteit, waardoor de accu minder lang mee gaat tussen het opladen door.

 

Core I7 processor

Indien het binnen je budget past, adviseren wij je een Intel Core I5 processor te kopen. De I5 is de beste balans tussen prijs en prestaties. In de meeste gevallen is het echter niet nodig om meer te betalen voor een I7 processor.

Het verschil in prijs kan vrij fors zijn. Vergelijk bijvoorbeeld de Microsoft Surface Pro 4 met een I5 en een I7 processor. Het prijsverschil is maar liefst 350 euro!

Uiteraard is het waar dat een Core I7 processor iets sneller is in het uitvoeren van intensieve taken, zoals veel formules in enorme Excel-bestanden berekenen of het transcoderen van videos. Wanneer je dit niet dagelijks doet, heb je geen I7 nodig.

 

Overdreven grafische kaarten

Wanneer je niet van plan bent om de nieuwste en mooiste spellen te spelen of als professional video's gaat bewerken en 3d-modellen creëert, heb je geen geweldige grafische kaart nodig.

Sommige laptops bieden je de optie bij het samenstellen en anderen zijn gewoon duurder vanwege de AMD of Nvidia chip. De Microsoft Surface Book met een instapmodel Nvidia kaart kost 200 euro meer dan 1 met geïntegreerde Intel graphics.

Een instapmodel grafische chip zoals de Nvidia 940MX of de AMD Radeon R7 M445 helpt je frame rate tijdens het gamen haast niet. Het is dus ook niet eens zo dat in alle gevallen je laptop beter presteert.

 

Infrarood en RealSense 3D

Sommige laptops bieden infrarood of RealSense 3D camera's, welke met Windows Hello werken. Het voordeel is dat je inlogt middels gezichtsherkenning. Dit is natuurlijk erg leuk, maar het is geen noodzaak.

Zelfs wanneer je Windows Hello aan hebt staan, kan je alsnog inloggen met een wachtwoord. Het helpt je dus niet als extra bescherming tegen hackers. Als je snelt kan typen dan is de gezichtsherkenning ook niet eens sneller.

 

Vingerafdrukscanner

Eigenlijk hetzelfde als hierboven. Je kan je vinger op een sensor leggen en inloggen middels je vingerafdruk. Ondanks dat dit makkelijker en sneller is, heeft het geen voordelen m.b.t. de veiligheid. Windows 10 verplicht je namelijk een wachtwoord in te stellen. Hackers kunnen op deze manier nog altijd in je laptop komen als je niet de juiste voorzorgmaatregelen treft.

 

Touchscreen op een standaard laptop

Koop je een 2 in 1 dan is een touchscreen noodzakelijk. Dit is omdat de laptop in dat geval als tablet kan functioneren. Echter op een normale laptop is het een nadeel. De accu gaat namelijk enkele uren minder mee! Daarnaast moet je bij Lenovo bijvoorbeeld 50 euro extra betalen voor een touchscreen.

 

256GB SSD

Kan je een SSD kopen, raden wij dit absoluut aan! Dankzij de SSD start je computer veel sneller op. Daarnaast kan je sneller multitasken en apps sneller opstarten. Het verhogen van de SSD van 256 naar 512GB of zelfs naar 1TB is erg duur. Een HP Elitebook x360 met 512GB is bijna 200 euro duurder dan 1 met 256GB.

Tegenwoordig kan je alles in de Cloud opslaan. Daarnaast heb je externe schijven en streaming diensten. De meesten hebben niet meer dan 256GB aan ruimte nodig.

 

Windows 10 Pro

De meeste laptops worden standaard geleverd met Windows 10 Home. Zakelijke laptops hebben echter Windows 10 Pro als optie voor 50 euro meer. De Pro-versie levert Bitlocker disk encryptie, Domain Join en Group Policies. Deze programma's zijn noodzakelijk voor grote firma's. Tenzij je een groot aantal laptops koopt, welke door een IT manager moeten worden overzien, heb je de Pro-versie niet nodig.

 

16GB RAM of meer

Over het algemeen kan je niet te veel RAM geheugen in je laptop hebben. Voor de meeste personen is 8GB echter ruim voldoende. Het gaat je een aardig bedrag kosten om te upgraden naar 16 of 32 GB, namelijk ongeveer 150 en 300 euro bij de HP Elitebook 840 G3. Tenzij je een grafisch ontwerper bent of de nieuwste games wil spelen, zal je het verschil nauwelijks merken.

Bulk Alert
 

Na het lezen van onze tips kan je nu geld besparen bij aankoop van een laptop. Wil je nog meer informatie over specificaties van laptops? Lees verder in ons blog of kijk rond op onze site. Ben je klaar om een laptop te kopen? Koop deze dan bij 1 van de door ons aanbevolen webshops.

 

One thought on “Geld besparen bij aankoop van een laptop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *