Uncategorized

Apple beoordeling 2017

Apple 2017

Na 7 jaar de ranglijst te hebben aangevoerd, valt Apple terug naar een gedeeld 5de plaats. Het einde van de MacBook Air is in zicht. Hierdoor zijn de goedkopere MacBooks nu verkrijgbaar vanaf € 1.300,-. Apple distantieert zich qua prijs nog verder van de grootste groep kopers.

 

Klik op de volgende link voor een overzicht van de ranglijst voor 2017: HIER

 

Black Friday 2017

 

Apple sterke punten

  • Tech support: niemand doet het sneller en beter.
  • Stijvolle, maar gedateerde uitstraling: dunnere MacBook Pro’s en roze gouden MacBooks zien er goed uit, maar in de essentie is het al jaren hetzelfde.
  • iOS programma’s op de Mac: Siri, Touch ID en Apple Pay kan je eindelijk op de MacBook gebruiken.

 

Apple zwakke punten

  • Waarde en aanbod: er zijn maar een aantal opties. De goedkoopste is al snel  € 1.300,-.
  • Geen touchscreen: Apple heeft nog steeds geen 2 in 1 met touchscreen. Wel een Touch Bar, maar dat is het net niet.
  • Aansluitingen: de nieuwere MacBooks hebben alleen USB Type C/Thunderbolt 3 poorten.

 

Apple 2017

 

 

 

Beoordelingen

Vorig jaar werd Apple en diens MacBooks als beste beoordeeld. Dit jaar is Apple gedaald naar een gedeelde 5de plaats. Er zijn dit jaar 4 modellen beoordeeld en alleen de 15 inch MacBook Pro kwam hier erg goed uit (4.5* en Editor’s Choice door laptopmag.com)

De USB Type C/Thunderbolt zijn uitstekend. Echter het gebrek aan andere opties is niet ideaal. De batterijduur is echter nog steeds geweldig. Ook de levendige schermen zijn nog steeds top. De Touch bar is echter niet overtuigend. Zeker gezien de aanschafprijs.

 

Uiterlijk

Eindelijk een andere optie dan het saaie grijs. Roze goud is verkrijgbaar op verschillende 12 inch MacBook varianten. De 13- en 15 inch schermen worden echter alleen in de “saaie uitvoering” aangeboden. Hopelijk komen er snel meer kleurkeuzes voor deze MacBooks.

Apple scoort nog steeds uitstekend door het produceren van dunne, lichte laptops. De nieuwe 13 inch MacBook Pro is ongeveer 20% dunner en lichter dan diens voorganger. De 15 inch MacBook Pro is net zo dun als een MacBook Air!

Dit komt echter tegen een prijs. De 13 inch MacBook Pro heeft slechts 2 Thunderbolt 3 porten en de 15 inch MacBook Pro heeft er 4. Dit kan erg weinig/onhandig zijn.

 

Ondersteuning

Apple zet nog steeds de standaard op het gebied van technische ondersteuning. De website biedt uitgebreide informatie en is makkelijk te navigeren. Telefonische ondersteuning is erg prettig. De medewerkers zijn namelijk positief en duidelijk. Er is echter geen ondersteuning via Facebook.

 

Innovatie

De TouchBar is verkrijgbaar op de 13- en 15 inch MacBook Pro. Het dunne touchgedeelte boven het toetsenbord zorgt voor vele shortcuts. Sommige apps zijn inmiddels aangepast om hiermee te werken, zoals bijvoorbeeld Microsoft Office en Photoshop. Een volledig touchscreen heeft nog steeds de voorkeur. Het is echter een stap in de goede richting. De vingerafdruk sensoren werken tegenwoordig ook voor Apple Pay en Touch ID. Dit is erg makkelijk! Tevens is Siri aanwezig op het macOS.

 

Waarde en aanbod

Zoek je een betaalbare laptop? Kijk dan nog even verder. Momenteel biedt Apple slechts 5 systemen aan, verdeeld over 3 lijnen. De goedkoopste begint momenteel op € 999,-. Er is dus geen ruim aanbod van laptops. De MacBook Air heeft al enige tijd geen update ontvangen. De verwachting is dan ook dat deze uit het aanbod zal worden gehaald. Erg jammer, aangezien dit de enige MacBook onder € 1.000,- is.

In tegenstelling tot de andere merken, gelooft Apple niet in het combineren van een tablet en een laptop. Er is dan ook geen 2 in 1 verkrijgbaar. Tevens kan je geen MacBook met een touchscreen kopen. De 2016 13- en 15 inch MacBook Pro zijn goed, maar het instapmodel is al € 1.500,-. Het 2015 model kost je ook nog € 1.300,- momenteel.

 

Garantie

MacBooks worden door Apple geleverd met 1 jaar gelimiteerde garantie. Hiervan is echter alleen de eerste 90 dagen telefonische ondersteuning beschikbaar. Wanneer je de MacBook moet opsturen voor reparatie, betaalt Apple de verzendkosten. Dit is niet bij alle merken zo.

De reden waarom Apple zo goed scoort op dit onderdeel is het volgende. Klanten hebben namelijk de optie om de laptop na te laten kijken in 1 van de vele Apple Store Genius Bars. Het upgraden van je RAM-geheugen zorgt er niet voor dat je garantie vervalt.

Naast de standaard garantie heb je de volgende optie. Apple biedt het AppleCare Protection Plan aan. Hierdoor heb je niet 1, maar 3 jaar garantie. Ook de telefonische ondersteuning is de volledige 3 jaar van toepassing. Het kost je echter wel € 249,- tot € 349,- extra, afhankelijk van het model.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *